woensdag 10 augustus 2011

Ramadan

Hoi

Eindelijk toch begonnen aan de ramadan. Ik moet zeggen het valt me dit jaar heel zwaar, helemaal geen ramadangevoel en heel vermoeid.
Ik slaap bijna s'nachts niet en dat laat zijn tol achter. De eerste maaltijd gebeurt rond ongeveer 21u dan heb je veel honger en denk je dat je alles kan op eten, hihi. Maar als het zover is dan ben ik al heel tevreden met een beetje Harirra, de Marokaanse ramadansoep, chebekkia en enkele dadels. En mijn buik is meer dan vol. Met het gevolg dat ik teveel heb gegeten en veel te laat. Dan lig ik heel de nacht te woelen en aan het denken aan wat die dag nog allemaal moet gebeuren om 4u s'nachts wanneer ik eigenlijk net in slaap gesukkeld ben gaan we ontbijten. Gewoon een boterhammetje met choco of confituur en een glaasje thee. Dan na het gebed weer in bed. Waar mijn man zijn wekker weer afloopt om 5,30u, zucht. Zalig daarna in een diepe slaap komen en dan zijn rond 9 uur de kinderen niet meer te houden. Dus hup mijn bed uit met een serieus ochtendhumeur.
De kids willen ook wel mee doen maar dat vind ik nog te lang. Daarom ontbijten ze om 9u nog. En dan moeten ze proberen het zo lang mogelijk vol te houden. Om te weten hoe het voelt als je arm bent en maar één maaltijd per dag kan nuttigen. Ik vertel hun ook altijd hoe gezegend ze zijn, omdat ze een geweldige maaltijd krijgen na dat lijden, er zijn kinderen in de wereld die dat vooruit zicht niet altijd hebben. Over armoede wordt er hier thuis deze maand heel veel gepraat. Nu hoe lang houden ze het vol. De kleinste (4jaar) begint na vier uurtjes toch al flink te zagen maar ik probeer ze tot 16u toch wel bezig te houden. Als de grote s'avonds sporttrainningen hebben moeten ze allen rond 16 uur toch al iets eten en anders probeer ik de oudste tot 18 uur toch te laten mee vasten.
Daarom ontbreekt hier toch het ramadangevoel voor een groot deel. Normaal moet dit een familiegelegenheid zijn met zijn allen de eerste maaltijd nutigen. Maarja.
Het zwaarste waar ik van af zie is mijn koffie, grrrrr. S'avonds moet ik dat niet meer drinken want dan slaap ik helemaal niet meer dus stel ik het maar zonder met de nodige afkickverschijnselen, hihi.
Er wordt deze periode ook veel over de islam verteld, dat vind ik toch het aller belangrijkste, de kennis opdoen.
Hieronder een foto van ons avondeten, een bordje harirra, dadels chebekia, brood en een kopje muntthee
Ook nog enkele schatten die ik gekocht heb in Marokko.
Twee tagine potten
En een theeset met een grote en een kleine theepot en zes theeglaasjes op een dienblad.
Nu ga ik verder doen in de keuken want het is al 19.30u zie ik en ik moet nog enkele dingen voorbereiden. Vandaag is mijn man jarig en de kids hebben al een taart gemaakt, maar daar laat ik morgen foto's van zien.

6 opmerkingen:

 1. Moge Allah jullie vasten accepteren, amien.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een interessant verhaal!
  Sterkte en succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Pfieuw, petje af, dat je dat zolang volhoudt...
  Nog veel succes!
  Groetje van Saartje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oooh, wat een mooi theesetje! Ik vind die Marokkaanse theesetjes altijd zo leuk. Dan vind ik het jammer dat wij geen theedrinkers zijn. Je tajine is ook prachtig. Mijn man wou ook eens een tagine, maar hij wou gewoon een aardekleuren, dat vind ik wel jammer want die staat bij ons gewoon op het aanrecht.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mmmm wat ziet het er allemaal lekker uit. En wat zijn je tajine,s mooi.
  En ik maak zelf twee keer in de week in mijn tajine een gerecht klaar. Jummie het is zo lekker. En terwijl ik naar al dit lekkers kijk, begint mijn maag al te knorren.

  Sucses met de ramadan.

  Groetjes ilonka

  BeantwoordenVerwijderen
 6. chapeau!!! k slaap zelf al slecht als k te laat iets zwaars eet ... dus k kan t me een bitje voorstellen ... liefs, mimi xxx

  BeantwoordenVerwijderen